SARIEVA HUB

SARIEVA/HUB

За нас

Sarieva / Hub е първата по рода си в България хибридна среда, създадена, за да обогатява културата на живеене и възприятие. Хъбът се отличава с мултижанровост и мултифункционалност и обединява няколко добре познати организации и пространства със собствени програми и фокус. Преди всичко той е shortcut за всеки към света на изкуството, културата, градския живот, дизайна, архитектурата и въобще живата и креативна, създаваща среда. Арт сцената никога не е била толкова достъпна и отворена.

Sarieva / Hub осъществява връзката и разчупва границите между изкуството, публиката, бъдещи и настоящи професионалисти, колекционери, любители и широка аудитория по актуален, приятелски и същевременно базиран на експертиза начин. Платформата е не просто средство, а посока, начин на живот, инспириращ и модерен лайфстайл, пряко свързан с артистичния живот.

Sarieva продължава семейна традиция с дълбоки исторически корени в областта на културата и е основана върху актуална професионална експертиза, в които експериментът и откриването са задвижваща сила.

В Sarieva / Hub влизат организациите:

Sarieva Gallery, artnewscafe, Open Arts Foundation, Кабинѐт. Те са обединени и поддържани от Sarieva Videos, Sarieva Newsletter и популяризирани чрез социалните ни мрежи. 

Чисто физически, своеобразен showcase на част от дейностите на Sarieva, е краят на ул. „Отец Паисий“ в Пловдив, което е климат за хъба и където се провеждат някои от дейностите му.

Sarieva Gallery е основана от Веселина Сариева през 2021 като трето поколение галерия, наследила експертизата на ключовите за развитието и международната популяризация на съвременното българско изкуство семейни галерии – Sariev Gallery и SARIEV Contemporary. Тя е не просто пространство, а галерийна ситуация, програма и стейтмънт в изкуството, която подтиква диалога и опознаването на съвременното творчество. Галерията има пространства и дейности в Пловдив, като е в процес на установяване на клон и в София. Богатата ѝ амбициозна и иноваторска програма надхвърля традиционния модел на белия куб и черната кутия. Галерията работи с широк спектър от автори и репрезентира водещите имена в българското съвременно изкуство Недко Солаков, Лъчезар Бояджиев, Правдолюб Иванов, Стефан Николаев и автори като Рада Букова, Камен Стоянов и Вальо Ченков. Паралелно Sarieva Gallery подкрепя творчеството на млади автори като Руди Нинов. Същевременно е и пионер с признати успехи в discovering и rediscovering на автори, чиято кариера задвижва. Освен с репрезентираните си автори галерията работи и с по-широко подбрано портфолио от артисти, които подпомага и с чиито творби разполага. Мисия на галерията е развитие на автори, произведения и изложби чрез специфични концепции и подпомагане на колекционерския интерес към българското изкуство, обогатяването на международни и български колекции с открития и малко познати автори.

Artnewscafe е основано през 2008 в Пловдив като кафене и бар с функцията на място за срещи и инкубатор на хора, събития и идеи. През годините се развива като общностен център и семейство, което сплотява, създава дискусии и поставя важни градски дебати, дава цвят на сивото ежедневие, обогатява се взаимно и непрекъснато приобщава нови членове. 
 
Днес аrtnewscafe е хибридно пространство, чиято концепция включва разнородни услуги и pop-up събития.
 
artnewscafe е част от мини арт остров, намиращ се на ул. „Отец Паисий“ в Пловдив, оформен от галерия Sarieva, Кабинѐт, офиса на фондация „Отворени изкуства“, открита сцена за култура FLUCA, дизайнерски и артистични бюра.

Фондация „Отворени изкуства“ е история и бъдеще. Историята започва през февруари 2007, когато е основана от Катрин и Веселина Сариеви. Организацията е призната за един от основните фактори за българския културен живот, променили облика и търсенията на публиката чрез добре познати проекти като НОЩ/Пловдив, „Въведение в съвременното изкуство“, FLUCA Австрийски културен павилион и онлайн базата данни и архив на българското изкуство – Open Art Files. „Отворени изкуства“ създава връзка между града и жителите, преоткрива тайни кътчета и скрито очарование и създава нов живот на неочаквани места. Същевременно сближава съвременното изкуство и масовата публика, прави творчеството достъпно, променя досега до него. А бъдещето е онова, към което се стреми фондацията – да опознаваме, да развиваме, да се разширяваме, да живеем в по-добра среда без граници и предразсъдъци.

Кабинѐт е среда за диалог, анализ и развитие. Тя протяга ръка към заинтересувани от изкуството и културата лица, институции и автори,  които искат да намерят себе си, да израснат стратегически в делата си, да развият мечтите си. Кабинетът отговаря на въпроси, дава насоки и направлява в кариерното навлизане във всяка една културна сфера или е междусекторна с нея. Той съпътства всяка амбиция в сложния ѝ старт чрез консултация, анализ на ситуацията, дефиниране на потенциалите, стратегическо планиране, изпълнение, поддръжка и менторинг, черпейки опит от реализирането на множество успешни проекти.

©Copyrights, Sarieva, 2022

Scroll to Top

ЗАПИШИ СЕ ЗА НАШИЯ NEWSLETTER

Лесно и достъпно ще получите новости за дейностите на галерията и актуалните международни изяви на репрезентираните ѝ автори.