5 June 2018

Open call for participation in Portfolio Day 2018

 

SARIEV Contemporary is glad to announce the 2018 edition of Portfolio Day – an initiative aimed at supporting young Bulgarian artists

Below is the text of the Open call for participation (in Bulgarian)

 

 

Отворена покана към млади художници за участие в „Портфолио ден
Краен срок: 22 юни
2018 г.

 

В началото на юли 2018 г. в Sariev Studio в София ще се проведе второто издание на „Портфолио ден“, след пилотното успешно издание в Пловдив през 2016 г. В рамките на „Портфолио ден“ млади художници имат възможността да представят портфолиото си и да получат индивидуални консултации от водещи куратори, художници и галеристи, което цели да ги насърчи и да им даде насоки за бъдещото професионално развитие. „Портфолио ден“ е възможност за млади автори да получат съвети и практически насоки – като например в каква посока да работят и върху какво да наблегнат, как да се представят и да комуникират с галеристи и куратори. Събитието е и добра възможност за младите автори да запознаят куратори, галеристи и утвърдени художници със своята работа.

След първото издание на „Портфолио ден“ през 2016 г., участващите артисти след установените контакти с журито, бяха поканени за участия в изложби и различни други формати. Повече за първото издание на „Портфолио ден“ на http://sariev-gallery.com/projects/portfolio-day.

Проектът е насочен към съвременни художници без ограничения на използваните изразни средства и медии. В „Портфолио ден“ могат да включат автори до 35 години, които работят с: живопис, скулптура, инсталация, обект, фотография, видео, нови медии, пърформанс.

Ще бъдат избрани 10 млади художници, които ще бъдат поканени на „Портфолио ден“, който ще се състои на 1 юли в Sariev Studio в София. Избраните художници ще имат индивидуални консултации с всеки от членовете на комисията: Лъчезар Бояджиев, Вера Млечевска, Весела Ножарова, Светослав Тодоров, Веселина и Катрин Сариеви.

На 30 юни, ден преди „Портфолио ден“, ще се проведе събитието „15 минути слава“, както и съпътстваща изложба към дългогодишната платформа „Фон: Млади автори“ за представяне и подпомагане на млади автори, организирана от галерия SARIEV Contemporary.

 

Как?

Всички желаещи млади художници до 35 години могат да изпратят свое портфолио на адрес assistant@sariev-gallery.com. Темата на писмото трябва да бъде: Портфолио ден: ИМЕ ФАМИЛИЯ.

В съдържанието на писмото (body text) да има кратка биография на автора (свободен текст, до 200 думи), а прикачен да бъде файл с портфолиото на художника.

Портфолиото трябва да съдържа:  автобиография, кратък текст представящ интересите на художника (артист стейтмънт), документация от реализирани творби и/или описания, скици, чертежи от идейни проекти. За видео и видео документация, моля да бъдат посочени линкове.

В случай, че файлът не може да се прикачи в имейл, следва да се изпрати линк за сваляне от WeTransfer, Dropbox, Google Drive и други подобни платформи за споделяне на файлове. Не се приемат автоматично генерирани съобщения за сваляне на файлове – линкът за сваляне трябва да бъде копиран в писмо, отговарящо на изискванията по-горе.

Портфолиото не трябва да надхвърля 20 mb и е желателно да бъде в pdf формат.

 

Кой може да участва?

Млади художници до 35 години, които работят с: живопис, скулптура, инсталация, обект, фотография, видео, нови медии, пърформанс. Няма изисквания за опит, образование и др.

 

Комисията ще бъде в състав:

Вера Млечевска – изкуствовед, куратор и критик
Весела Ножарова – куратор, галерия Credo Bonum
Лъчезар Бояджиев – художник
Светослав Тодоров – журналист
Веселина и Катрин Сариеви – галеристи, SARIEV Contemporary

 

С въпроси можете да се обръщате на assistant@sariev-gallery.com

 

Краен срок за подаване на документи: 22.06.2018 г., 11:00 ч.
Обявяване на резултатите: 25.06.2018 г.
Дата на провеждане на „
Портфолио ден: 01.07.2018 г.